WeCreativez WhatsApp Support
Tüp Bebek Tedavisi hakkında tüm merak ettiklerinizi anında bize ulaştırabilirsiniz.
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Gebelik Tanısı

Gebelik Tanısı


Gebeliğin bilinen en eski belirtisi anne adayının kusmasıdır. Bu durum gebeliğin erken dönemlerindeki kadınların en sık şikayet ettikleri konudur. Bazı gebeliklerde ise bulantı ve kusma olmamaktadır. Bu şikayetin olması şart değildir ve olmaması gebeliğin sağlıksız olduğunu göstermez. Erken gebelik haftalarında anne adaylarının vücutlarında hissettikleri bir başka değişiklik de göğüslerdeki gerginliktir. Ancak bunların hiçbiri gebeliğe dair kesin işaretler sayılmaz.
Gebeliğin en önemli belirtisi ise daha öncesinde adet gören bir kadının adet zamanının geçmesidir. Bu durumda akla ilk olarak gebelik gelmelidir. Eşler düzenli ve dikkatli bir aile planlaması yöntemi kullansa bile yine de gebelik riski vardır. Bu nedenle mutlaka gebelik ihtimali araştırılmalıdır. Ancak her adet görmeyen kadın gebe kalmıştır demek de yanlıştır. Çünkü adet görmemenin bir çok başka nedeni olabilir : stres, progesteron hormonu yüksekliği, polikistik over hastalığı, ileri derecede şişmanlık veya zayıflık gibi. Yine de adet görmesi kesilen üreme çağındaki bir kadında ilk şüphelenilecek durum gebeliktir.

Devamı

Gebelikte Tarama Testleri


Gebeliğinizin takibinde bazı kromozom hastalıkları için tarama testleri yapılabilir.Tarama testleri trizomi 21(Down) , trizomi 13 ve 18 için yapılır.Tarama tesleri tanı koyduran testler değildir, zeka özürü ve multiple organ anomalileriyle seyreden bu üç kromozom anmalisi için yüzdesel olarak ne kadar risk taşıdığınızı gösteren testlerdir.
Tarama testlerinin sonucunda bebeğinizde kromozom anomalisi vardır yada yoktur gibi sonuç beklemek yanlıştır .Testlerin sonucunda belirlenen eşik değerinden daha yüksek risk taşıdığınız tesbit edilirse tanı koyduran testler yapılır ki bunlar amniosentez ve cvs dir.

Tarama testlerinden en erken yapılan ve en güvenilir olanı birinci trimestr tarama testi yada ikili taram testi denilen testtir ve 11-14. gebelik haftası arasında yapılır.Bu testte kullanılan parametreler ;anne yaşı , ultasonografik belirteçler ve anneden alınan kandaki biyokimyasal belirtçlerdir.

Devamı


Bize Mesaj Gönderin


    LOTUS KLİNİK

    Adres:
    Bahçeşehir 1. Kısım Mahallesi Doğa Parkı Caddesi G Blok No:13-15 GD,
    Başakşehir/İstanbul
    İletişim:
    0212 695 95 55 - 0532 262 18 54

    Gebelikte İlaç Kullanımı


    Gebelik boyunca gerekli durumlarda ilaç kullanımı mümkündür. Ancak temel prensip, gerekli olduğu bilinen folik asit, kalsiyum ve demir gibi desteklerin dışında mümkün olduğunca ek ilaç kullanılmamasıdır.

    Çünkü kullanılan ilaçların bazı durumlarda yeni gelişmekte olan bebeğin organ taslakları üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir.Doğumsal sakatlıkların yaklaşık olarak %2-4’ünün gebelikte kullanılan ilaçlara veya toksik maddelere maddelere bağlı olduğu düşünülmektedir.

    İlaç alındıktan sonra annenin kanına karışan ilaç etken maddesi,plasenta adı verilen ve bebeği beslemekle görevli organ aracılığıyla bebeğe geçebilmektedir. İlaçların bebek üzerindeki zararlı etkileri alınan ilaç tipi, dozu ve bebeğin gelişimsel dönemi ile ilgilidir.

    Devamı


    İleri Yaş Gebeliği


    Günümüzde kadınlar tarafından evlilik ve annelik yaşı sürekli olarak ileriye ertelenmektedir. Bu ertelemenin nedenleri arasında öncelikle mesleki kariyerini sağlamlaştırmak, maddi güvenceyi sağlama kaygısı veya psikolojik olarak anneliğe hazır olmaya çalışmak sayılabilir.
    Ayrıca yaşanan teknolojik gelişmelersonucu yardımcı üreme teknikleri(mikroenjeksiyon-tüp bebek) ile hamile kalan kadın sayısında büyük bir artış vardır. Yıllarca hamile kalamamış pek çok kadın bu yolla gebe olmanın mutluluğunu yaşmaktadır. Bunun sonucu olarak da ileri yaş gebelikleri günümüzde daha çok görülmektedir.

    Önemli olan konu ise, kadının, sağlıklı bir gebelik ve gebe kalma potansiyeli üzerine, yaşın etkili olduğunun farkında olmasıdır. Bir kadın için fizyolojik anlamda en uygun doğurganlık yaşı 20-30 yaşlar arasıdır. Anne adaylarının 35 yaş ve üzeri olması durumuna İleri A nne Yaşı denir.

    Bu tip gebelikler riskli gebelikler grubundan kabul edilip daha yakından ve özel bir takip gerektirir. Aslında 35 yaş sınırı, tamamen istatistiki verilerden yola çıkarak saptanmıştır. Yani 35 yaş ve üzerindeki gebeliklerde anne adayları, daha fazla komplikasyon riski ile karşı karşıyadır ve anne yaşı arttıkça risk artmaktadır.

    Devamı


    Yrd.Doç.Dr. Muzaffer Uçarer

    Tüp Bebek ve Kısırlık Tedavileri
    Histeroskopik ve Laparoskopik Cerrahi
    Ürojinekoloji
    Jinekolojik Cerrahi
    11 Ağustos 2014

    Üçüz ve Daha Yüksek Sayıdaki Gebelikler

    Üçüz ve Daha Yüksek Sayıdaki Gebelikler   Üçüz Gebelikte Neler Olacak ? Günümüzde çoğul gebeliklerin önemli bir kısmında sebep, yardımla üreme tekniklerinde (aşılama ve özellikle de tüp […]
    11 Ağustos 2014

    İkiz Gebelik

    İkiz Gebelik   Çoğul gebelik rahim içinde birden fazla fetüsun oluşması olarak tanımlanabilir. Çoğul gebeliklerin çok büyük çoğunluğu ise ikiz gebeliklerdir. İkiz gebeliklerin genel olarak, eğer […]
    11 Ağustos 2014

    Detaylı Ultrason(USG) İncelemesi

    Detaylı Ultrason(USG) İncelemesi   Sağlıklı bir gebelik izleminin en önemli aşamalarından birisi de gelişmekte olan bebeğin tüm organ ve oluşumlarının detaylı bir şekilde incelendiği ikinci düzey […]
    11 Ağustos 2014

    Gebe Kalmadan Önce Ne Yapmalı?

    Gebe Kalmadan Önce Ne Yapmalı?   •Hamilelik öncesi muayenedeki amaç nedir? Gebelikte yapılan takip kadar gebelik öncesi muayene ve danışma da önemlidir. Buradaki amaçlardan bir tanesi […]
    11 Ağustos 2014

    Gebelik Takibi

    Gebelik Takibi Gebe kaldıktan sonra mutlaka düzenli olarak doktor kontrollerine gitmelisiniz. Bu kontroller sizin ve bebeğinizin gebelik sürecince aldığınız risklerin erken tesbitinde ve doktorunuz tarafından bu […]