Gebelik
Gebelik yaklaşık olarak 40 hafta süren bir maratondur. Ay olarak da 9 ay, 10 gün olarak ifade edilir. Gebelik başlangıcı da gebe kalınan adet döngüsünün ilk günüdür. Bu sebeple de gebeliğin ilk haftasında anne adayı aslında gebe değildir.
Anne adayı, gebe kaldığı zamanı hatırlamakta güçlük çekebilir. Bu noktada son adet haftasının ilk gününü hatırlamak gerekmektedir. Yapılan kontroller ve gebelik takibi adetin ilk gününe göre yapılmaktadır.
Yani, son adet tarihinin ilk gününden itibaren gebelik 40 haftada tamamlanmaktadır. Çeşitli durumlarda bebek birkaç hafta geç ya da erken dünyaya gelebilir.
Adet döngüsünün ortalama olarak 14. gününde yumurtlama gerçekleşir. Fallop tüplerinin sağ ya da sol tüpe atılması ve yumurtanın olgunlaşması gerçekleşir.
Fallop tüpleri rahmin sağın ve solunda bulunur. Fallop tüplerini ince kanallara benzetebiliriz. Bu tüplerin içerisi yumurtayı rahim iç tabakasına gönderecek tüycüklerle kaplıdır. Gebeliğin gerçekleşmesi rahim içerisinde olacağı için yumurtanın tüplerden rahme ulaştırılması gerekir.
Anne adaylarından bazıları gebeliğin ilerleyen haftalarına kadar gebe olduğunu fark etmeyebilir. Gebeliğe özgür herhangi bir belirti yaşamayabilir. Ya da meydana gelen belirtileri adet dönemi öncesi sendromu ile benzetebilir ve fark etmeyebilir.
Bu sebeple bahsedilen belirtilerin yaşanmaması durumunda dahi şayet gebe olduğunuzdan şüpheleniyorsanız mutlaka test yaptırmanız gerekmektedir. Bunun yanında belirtilerin tamamın sizde olması durumunda dahi gebe olmayabilirsiniz. Bu sebeple belirtileri dikkate almanız ancak mutlaka bir uzman görüşünden faydalanmanız gerekir.

Gebelik Öncesi Hazırlık
Gebelik fizyolojik bir olaydır, ancak bazen gebelik sürecinde anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokabilen birtakım olaylar gerçekleşebilir. Normal seyreden gebeliklerde bile kadının fizyolojisinde meydana gelen değişiklikler anne ve bebeğin yaşamını tehdit edebilir.
Gebelik döneminde yapılacak olan izlemler sırasında hekimin ve diğer sağlık personelinin yapması gerekenlerin başında gebelik sırasında oluşabilecek normal değişikliklerin belirlenmesi, tıbbi ve patolojik durumların erken tespiti ve bu etkilerin en aza indirgenmesi gelir. Doğum öncesi dönem olarak adlandırılan bu dönemde anne adayında oluşabilecek sağlık sorunlarının saptanması ve tedavisi yapılabilmelidir. Gebelik döneminde bakım ile annenin sağlıklı ve komplikasyonsuz bir gebelik geçirmesi, sağlıklı bir doğum ve sağlıklı bir bebeğin doğması sağlanmalıdır. Ayrıca gebelik bakımı konusunda anne adayını bilgilendirmek de bu dönemin en önemli amaçlarından birisidir. Gebelik öncesi danışma sadece önceden tıbbi bir hastalığı olanları değil, gebeliği düşünen tüm kadınları kapsamalıdır. Anne adayının tıbbi, sosyal ve genetik durumlarının gebelik öncesinde araştırılması ve en iyi duruma getirilmesi yoluyla gebelik sonuçlarının geliştirilmesi hedeflenir.
Bize Mesaj Gönderin

LOTUS KLİNİK
Adres:
Bahçeşehir 1. Kısım Mahallesi Doğa Parkı Caddesi G Blok No:13-15 GD,
Başakşehir/İstanbul
İletişim:
0212 695 95 55 - 0532 262 18 54
Gebelik Takibinde Önemli Haftalar
Fertilizasyonun yani döllenmenin 8-9. gününde kanda gebelik hormonu (beta HCG) pozitifleşmeye başlar.Bu değer her 48 saatte bir yaklaşık 2 katına çıkar.Bu artış yüksek olasılıkla gebeliğin normal yerleşim ve gelişimde olduğuna işaret eder.
Gebelik hormonundaki bu artışın 48 saatte % 53 ten daha az olması yüksek olasılıkla yolunda gitmeyen bir gebelikle ilişkilidir.Bu durumda ektopik (dış) gebelik veya abortus (düşük) söz konusu olabilir. Özellikle gebelik uterus (rahim) dışında yerleşmiş ise dış gebeliğin erken teşhisi medikal (ilaçla) tedavi veya operasyon gerektiren durumlarda da laparoskopik (kapalı) ameliyat şansı açısından çok değerlidir..Bu nedenle gebeliğin başından itibaren doktor kontrolü çok önemlidir! Gebelik hormonu (beta HCG) düzeyi 1500’ün üzerine çıktığında transvajinal ultrason ile 6000’in üzerine çıktığında ise abdominal (karından yapılan) ultrasonda gebelik kesesi görülebilir hale gelir. Gebelik geç ovulasyon sonrası oluşmuş ise gebelik kesesinin görünmesi de geç olabilir.Bu durumda hekim hastayı gerekli görürse aralıklı olarak kontrole çağırabilir.
